A sajtószabadság-lista uniós sereghajtói között Magyarország

cenzurablog 2014.03.04. 20:27

2013-ban tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon – állapítja meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet a szerdán Berlinben kiadott éves jelentésében. Magyarország két év alatt 24 helyet esett vissza a listán.
Az RSF Magyarországot a 2012-es 56. helyről a 64. helyre sorolta vissza azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Magyarország 2011-ben még a 40. helyen állt, tehát két év alatt 24 helyet romlott a helyzet a szervezet szerint. Közvetlenül Magyarország előtt Szenegál és Tonga áll, utána pedig Horvátország következik. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött csak Görögország és Bulgária áll, a 99., illetve a 100. helyen. A szervezet a jelentésében Európával kapcsolatban külön kiemelte Magyarországot és Görögországot, ugyanis, mint írják, ebben a két országban romlott a legtöbbet a helyzet. (Görögország 14 helyet zuhant.)


A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta a polgári szabadságjogok hanyatlása tapasztalható, mindenekelőtt az információs szabadság területén. A kormány a kétharmados parlamenti többségére támaszkodva restriktív médiatörvényt fogadtatott el – tették hozzá, megjegyezve, hogy az EU elérte a kormánynál a jogszabály egyes rendelkezéseinek visszavonását, de „a leginkább korlátozó (rendelkezések) továbbra is hatályosak”. A jelentés említést tesz arról, hogy a kormány el akarta hallgattatni a Klubrádiót, valamint arról, hogy a Médiatanács összetétele „garantálja a kormány befolyását a hírkészítésben”.

A 444.hu rámutatott: mindezek már a vizsgált időszak – 2012 decemberétől 2013 októberének közepéig – előtt is létező problémák voltak, ezek miatt tehát nem indokolt a sajtószabadság romlásáról beszélni. A jelentés ugyanakkor nem ejt szót olyan újabb problémákról, mint a politikusok és pártok tulajdonszerzése a kereskedelmi médiában, az állami hirdetési pénzek elosztásának átláthatatlansága és az azokkal való esetleges visszaélések, a megkérdőjelezhető bírói gyakorlat a sajtóperekben, és a közérdekű adatigénylést korlátozó törvény is csak utalás formájában, érintőlegesen merül fel.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hátráltatják az újságírók munkáját

A lista elején és végén nem történt változás, az élbolyhoz észak-európai országok (Finnország, Hollandia, Norvégia) tartoznak, míg a sereghajtók továbbra is „a sajtót teljes mértékben ellenőrző diktatúrák”, Türkmenisztán, Észak-Korea és Eritrea.

A vizsgált időszakban világszerte a leginkább jellemző új tendencia az volt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok számos országban hátráltatják az újságírók munkáját. Különösen riasztó, hogy ez a fejlemény régi demokráciákban is megfigyelhető – emelte ki az RSF.

Az oknyomozó újságírókat és állami szervezetektől adatokat kiszivárogtató forrásaikat már az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is szinte úgy kezelik, mintha terroristák lennének. Ezek a „diktatúrákat idéző biztonsági reflexek” elfogadhatatlanok olyan országoktól, amelyekben a szabad sajtónak nagy hagyománya van, és „nem utolsó sorban megnehezítik a kritikus újságírók életét, akik tekintélyelvű berendezkedésű országokban dolgozva a szabadságukat és az egészségüket kockáztatják” – idézte a szervezet közleménye Michael Rediske szóvivőt. 

Az RSF szerint tavaly a legnagyobb mértékben a Közép-afrikai Köztársaságban romlott a sajtószabadság helyzete. Az országban a 2013. márciusi puccs óta egyre gyakrabban támadnak újságírókra és fenyegetnek meg médiumokat, az afrikai állam így 43 helyet rontva a 109. helyre került. A romlás mértéke alapján a második Guatemala, amely az újságírók elleni támadások számának megduplázódása révén 29 helyet rontva a 125. helyre csúszott. A legnagyobb mértékben Ecuadorban és Panamában javult a helyzet, mindkét ország 25 helyezéssel jutott feljebb.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Januárban a Mérték Médiaelemző Műhely is készített egy felmérést a magyarországi sajtószabadságról. Mint írják, a közönség szerint nem változott, az újságírók szerint rosszabbodott, a médiamenedzserek szerint viszont javult a sajtószabadság állapota Magyarországon. Többen alkalmaztak öncenzúrát, sokan hiányolják az állami reklámpénzek elosztásának átláthatóságát, és túl szigorúnak tartják a médiatörvényt – áll a magyarországi jelentésben.
eMasa / MTI

Címkék: média sajtó cenzúra kormány törvény korlátozás sajtószabadság befolyás szabadságjogok Magyarország Médiatanács Riporterek Határok Nélkül eMasa információ szabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzurablog.blog.hu/api/trackback/id/tr495843567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása