Köz, szolgálat, média konferencia

cenzurablog 2012.04.25. 14:49

 

     A konferenciára megérkezve szomorúan konstatáltam, hogy több szék üres, mint amennyi foglalt. Ezt még a naivitásom betudta az újonnan beköszöntött jó időnek, illetve a vasárnapi időpontnak. Azonban mikor a közönséget megfigyelésem tárgyául tettem, rá kellett döbbennem, hogy az átlag életkor, körülbelül 40 volt (annak ellenére, hogy már az enyém igencsak lejjebb húzza).

    Nos, az előadások itt-ott némi technikai problémába ütköztek, azonban a tartalmukat tekintve kiválóak voltak. Mind arról a lehangoló, szomorú és egyben felháborító helyzetről szóltak, amelyben élünk.

Így, vagy úgy de megközelítőleg mindenki hasonló képen látja a helyzetet:

A közmédia nem független.

Nincs kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma nem látja el felügyeleti feladatát.

A Hírügynökség szolgálatának minősége romlott.

A közmédiára nem jellemző az intézményi és szerkesztői függetlenség.

Az irányítás, finanszírozás és az ellenőrzés is egy „kézben” koncentrálódik.

….és még sorolhatnánk.

 

Miben volt a konferencia mégis különleges?

Abban, hogy a média megszállása ellen vívott harc következő állomása volt.

 

Várjuk a folytatást!!!   

Szólj hozzá!

Köz, szolgálat, média - Konferencia a hazai közmédiáról

cenzurablog 2012.04.25. 07:06

  www.nepszava.hu/articles/article.php

A közmédia átalakításával, függetlenségével, illetve a hazai médiaszabályozással egyaránt foglalkoztak a Köz, szolgálat, média című konferencia előadói vasárnap Budapesten; a Szól a rádió 2.0 című Facebook-csoport rendezvényének több felszólalójának egybehangzó véleménye szerint az elmúlt húsz évben a kormánypártiság jellemezte a közmédiát, ahol a hatalommal szembeni kritikus hangok csak kivételes esetben szólaltak meg.

Minden újságírás közszolgálat - jelentette ki Mong Attila, a Mérték Médiaelemző Műhely tagja, aki kifogásolta, hogy senki nem mondta még el egyértelműen, mit jelent ma Magyarországon a közszolgálati újságírás. Miközben a hiteles újságírás ismérvei számos piacorientált médium, vagy például a Főszerkesztők Fórumának alapelveiből kiolvashatóak, szerinte a közmédia szerepével foglalkozó Közszolgálati Kódexből nem derülnek ki az elvárások.

Véleménye szerint a közmédia az elmúlt húsz évben csak kivételes esetben szólalt meg kormánykritikus hangvételben, általában azonban nem jellemzője a függetlenség. Az előadó a közelmúlt médiaeseményei közül az m1-en bemutatott, Schmitt Pállal készült interjú mellett példaként hozta fel a 2006-os zavargások idejét, amikor szintén nem a közszolgálati médiából lehetett megfelelően tájékozódni.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője az értelmes párbeszédet hiányolta a közszolgálati csatornákról, szerinte a kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás egyértelműen legitimálná a közszolgálati médiarendszert, hiszen ilyen tartalmaknak a kereskedelmi csatornák nem adnak teret.

Kifogásolta, hogy a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma annak ellenére nem lát el érdemi felügyeletet, hogy az egyetlen olyan eleme a közmédia rendszerének, amelyben ellenzéki tagok is helyet kaptak, mindez pedig szerinte ellehetetleníti a vélhető jogsértések érdemi kivizsgálását.

Vince Mátyás, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, az MTI volt elnöke a nemzeti hírügynökség szolgáltatásának részben ingyenessé tétele ellen fogalmazta meg kritikáit. Kijelentette: a hírügynökségi szolgáltatás minőségén rontott, hogy a legtöbb felhasználó szerkesztőség megelégszik az ingyenes hírügynökségi csomaggal, amelyben azonban fontos külföldi hírek nem szerepelnek.

Kifogásolta azt is, hogy az unió alapelvei szerint csak a közszolgálati tevékenység máshonnan meg nem térülő kiadásait fedezhetné az állam, ugyanakkor a kereskedelmi médiumok is tiltott állami támogatást kapnak az ingyenesség által.

György Péter, az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanára szerint a médiáért folytatott csatát a kormány elvesztette, a közszolgálati médiát a nézettségi mutatók alapján nem volt érdemes elfoglalni, mert azok nem érdeklik a nézőket, hallgatókat. A médiakritikus arról is szólt, hogy bár az intézményi átalakítás közjogilag felháborítja, kevés lehetőséget lát a korábbi állapotok visszaállítására.

Hammer Ferenc, az ELTE Média és kommunikációs tanszékének munkatársa a politikai működés legfontosabb mércéjének nevezte a közmédiát, hangsúlyozva, hogy a megfelelő működtetéséhez politikai konszenzus szükséges. Ennek hiányában a hatalom megszállja a közmédiát, és nem érvényesül a legfontosabb kritérium: az intézményi, szerkesztői függetlenség - mondta. A szociológus ehhez viszonyítva kevésbé lényegesnek tartotta a közmédia szervezeti felépítését.

Bajomi-Lázár Péter médiakutató már azt is megkérdőjelezte, hogy szükség van-e egyáltalán közszolgálati médiára, mert - mint mondta - a kereskedelmi csatornák ma már igen széles kínálatot nyújtanak. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kereskedelmi alapon működő hírcsatornák nem kínálnak pártatlan hírműsorokat, és a globalizált csatornák kínálatából kimaradhat az országspecifikus tartalom.

Bayer Judit, a Zsigmond Király Főiskola docense szerint a magyar közmédiától a körülmények miatt nem várható el a függetlenség, hiszen mind az irányítás, mind a finanszírozás, mind az ellenőrzés állami kézben van. Az előadó a magyar közszolgálati média strukturális elemeit hasonlította össze az európai uniós ajánlásokkal, valamint civil és szakmai szervezetek javaslataival, megállapítva, hogy a hazai viszonyok nem felelnek meg ezeknek. A médiajogász a kritériumok között említette, hogy az állam ne éljen, vagy élhessen vissza a közmédia finanszírozójának szerepével.

Szólj hozzá!

Standardok nélkül is európai, túldeterminált öncenzúrarendszer

cenzurablog 2012.04.18. 07:27

www.emasa.hu/cikk.php

Standardok nélkül is európai, túldeterminált öncenzúrarendszer
2012. április 3. kedd, 10:42
Haraszti Miklós, az EBESZ volt médiaszabadság-képviselője szerint Magyarországon kormányvezérelt a médiarendszer, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a bírálatokat politikailag motivált támadásnak tartja. A politikus és a jogvédő Budapesten vitázott az új médiaszabályozásról, a közönség pedig sokadszorra is meghallgathatta a törvények részletes kritikáját és az általános kormányzati reakciókat.
Haraszti Miklós, az EBESZ volt médiaszabadság-képviselője (balra) és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kezet fog. Középen Martin József újságíró, a beszélgetés moderátora Fotó: MTI / Soós Lajos

Az Európai Újságírók Szövetsége (Association of European Journalists, AEJ) magyar tagozatának szervezésében hétfőn délelőtt a Millenárison beszélgetett egymással Kovács Zoltán és Haraszti Miklós. A vitát Martin József újságíró, az EÚSZ MT elnöke moderálta.

Ez a szakmai vita egy politikai vita

Kovács Zoltán már a nyitó felszólalásában úgy kívánta zárójelbe tenni a médiatörvényre vonatkozó bírálatokat (és egyben vitapartnerét is), hogy – elismételve az utóbbi idők kormányzati közleményeinek fordulatait – hisztérikusnak nevezte a reakciókat, és azt állította, hogy azok nem csak félreértett információkon alapulnak, de alapvetően nem szakmai, hanem politikai motivációjúak. Az államtitkár fontosnak tartotta megjegyezni, hogy amikor szakmai síkra terelődik a vita, akkor mindig kiderül, hogy nem fekete-fehér az ügy, továbbá elismételte azt az állítást is, hogy a CEU összehasonlító vizsgálatának az az alapvető módszertani hibája, hogy sajtóközleményeket elemzett a jogszabályok helyett – amely utóbbi állítás valóságtartalmáról a linkelt dokumentum megnyitásával lehet a legegyszerűbben megbizonyosodni.

Haraszti Miklós első viszontválaszában kikérte magának a „lepolitikázást”, hangsúlyozva, hogy az ENSZ-től az EBESZ-en át az EU-ig számtalan nemzetközi és kormányközi szervezet kritizálta a magyar médiaszabályozást, köztük konzervatív politikusok is, a politikai támadás vádja tehát nem kellően megalapozott. Haraszti szerint nem csak az egyes paragrafusokról van szó, hanem az egész médiarendszerről, amely alapvetően sajtószabadság-korlátozó, hiszen eltörölték a médiaigazgatás kormánytól való függetlenségét azzal, hogy beillesztették az egészet egy, a miniszterelnöktől függő személy alá, aki egyben a médiatanács vezetője is. Ezzel gyakorlatilag egy médiaminisztérium jött létre, amelyhez hasonló ma Belorussziában vagy Oroszországban található meg. A rendszer pedig nem direkt cenzúrával, hanem egyfajta túldeterminált öncenzúrarendszerrel tartja sakkban a médiát

Martin József moderátori megjegyzésében kitért arra, hogy egyfelől a médiatörvényt megelőző egyeztetésekből kimaradtak az újságírók, másfelől pedig „ha az újságírás szakma, akkor ezek szakmai kérdések”, tehát talán lehet beszélni szakmai alapokon is a médiatörvényről.

Liberálisok, kazahok, kettős mérce

Kovács a konkrét felvetésekre nem reagált, inkább ismételten elmondta, hogy a most ő személyesen a médiatörvény ellen ágáló, „kudarcot vallott liberális elit” után maradt zűrzavart próbálja eltakarítani. Továbbá sérelmezte, hogy az EU kettős mércét alkalmaz velük szemben: Neelie Kroes például érthetetlen módon már nem áll szóba az NMHH-val, viszont komolyan veszik a már idézett – szerinte komolytalan – CEU-tanulmányt. Bajomi-Lázár Péter (egy korábbi vitában elhangzott álláspontjával) szemben – aki szerint kétfajta médiaszabályozás van, libertárius és autoriter – Kovács szerint igenis három: brit típusú, ahol felvetése szerint egyébként is hamarosan szigorúbb, állami szabályozás lesz (ez több mint kérdéses jelenleg), az önszabályozó és az európai, kontinentális. Ez utóbbiban valamiféle állami szabályozás érvényesül, és ebbe illeszkedne az új magyar szabályozás is.

 


Kovács azt is leszögezte, hogy „nincs ideáltipikus médiaszabályozás” és hogy a nagy nemzetközi médiakonglomerátumok nagyobb veszélyt jelentenek a sajtószabadságra, mint az állam. Az államtitkár hiányolta továbbá, hogy miért nem beszél senki a társszabályozás „sikeréről” – erre a konstrukció erősen vitatott volta mellett talán magyarázat lehet, hogy a szerződések aláírása óta gyakorlatilag nem történt semmi ezen a területen. Haraszti mindössze annyival kommentálta a társzabályozás kérdéskörét: még két helyen van jelenleg hasonló társszabályozás Eurázsiában: Kazahsztánban illetve Azerbajdzsánban.

A kontextus a fontos, nem a paragrafus

Haraszti a médiatörvény öncenzúra-erősítő rendelkezései között említette a 2010. évi CLXXXV. törvény (A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról) 55 §-ának c. bekezdését, mely szerint a médiatanács médiatenderein csak olyan vállalatok vehetnek részt, amelyekkel szemben „a korábbi – öt évnél nem régebben lezárult – pályázati eljárás alapján vállalt műsorszolgáltatási vagy hatósági szerződésen alapuló kötelezettségének súlyos megszegését jogerős közigazgatási határozat nem állapította meg, illetve amelynek a műsorszolgáltatási vagy a hatósági szerződése felmondásra nem került.” Túl azon, hogy ez a megkötés az esetleges büntetést kiváltó ügyek eltussolására ösztönözheti a szerkesztőségeket, a „súlyos” vétség definíciója is elmarad a törvényszövegben. Az észrevételre Kovács Zoltán érdemben nem reagált, viszont elmondta, hogy „a médiatörvényt kontextusában kell értelmezni”, és hogy „nincsen standard a médiaszabályozásra”, valamint azt is, hogy a kétharmados győzelem nyilván új, szokatlan kereteket teremtett a rendszernek.

Martin Józsefnek az újságírói forrásvédelemre vonatkozó kérdésére Kovács azt mondta, hogy a forrásvédelmet az új rendszer teremtette meg – de azt már Martinnak kellett hozzátennie, hogy a vonatkozó rendelkezéseket már szintén bírálta a Velencei Bizottság.

A beszélgetés általános hangvételét és tendenciáit is jól összefoglalta az az utolsó pár percben lezajlott párbeszéd, melyet annak a kérdésnek a kapcsán folytatott le Haraszti és Kovács, hogy ha a médiatanács kiszab egy büntetést, akkor azonnal kell-e fizetnie az adott orgánumnak, vagy a bírósághoz fordulás halasztó hatállyal bír a jogerős ítéletig? Kovács Zoltán válasza szerint halasztó hatálya van, ha valaki a bírósághoz fordul, Haraszti Miklós szerint a paragrafusokban csak az van, hogy kérhető a halasztás, az államtitkár szerint ugyanakkor ez csak formális, a halasztó hatály automatikusan életbe lép.

Szólj hozzá!

Köz, szolgálat, média – a Szól a rádió 2.0. csoport konferenciája

cenzurablog 2012.04.06. 07:24

Kérjük, JELEZD RÉSZVÉTELEDET itt, vagy REGISZTRÁLJ a szolaradiokonf@gmail.com címen. A részvétel INGYENES, ezt támogatóink, valamint valamennyi előadó és közreműködő térítésmentes hozzájárulása teszi lehetővé.

A Szól a rádió 2.0. FB-csoport, amelyet Mong Attila és barátai 2010 decemberében a magyar közmédiumokban bekövetkezett változások követésére hoztak létre, a nyilvánosság védelmének fontos fórumává vált az elmúlt, eseménydús évben. A csoport tagjai személyesen is találkozni akarnak egymással és a téma szakértőivel, nyilvános konferencián keresve a választ a legújabb kori magyar sajtótörténet kérdéseire. Milyen a jelen és milyen lehet a jövő? Előadások, viták és oktatási célú válogatás a világ köztelevízióinak műsoraiból.


PROGRAM

09:00 - 16:10 Előadások és viták. Valamennyi előadást vita követi, számítunk aktív részvételedre.

Moderátorok: BOMBERA KRISZTINA, RÉNYI PÁL DÁNIEL, RÓZSA PÉTER

Előadók:

BAJOMI-LÁZÁR PÉTER: Homokot a sivatagba! Tényleg kell nekünk közszolgálati televízió?
VINCZE ILDIKÓ: A közmédia lopakodó átalakítása
GÁLIK MIHÁLY: A közmédia határai, formái, jelentősége
GYÖRGY PÉTER: Közszolgálati célok - piaci kontextusok
HAMMER FERENC: 48, 3, 19: amiből nem engedhetünk, ami jó lenne, és ami mindegy
HANN ENDRE: Fogadatlan szolgáló? - a közszolgálatiság a magyar közvéleményben
BAYER JUDIT: A közszolgálatiság funkciójának és struktúrájának európai elvei és szabályai
POLYÁK GÁBOR: Közszolgálati kudarcok, szabályozói kudarcok
MONG ATTILA: Közszolgálati újságíró - van ilyen szakma egyáltalán?
VINCE MÁTYÁS: Az ingyenesség ára - miért nem kell díjmentes hírügynökség
WEYER BALÁZS Közmédia - közösségi média
BODÓ BALÁZS A nótawebrádió és a Milla média

SZÉKY JÁNOS: A BBC-legenda
SIPOS PÁL Zöldmezős köztelevízió

16:10– 18:30 Sipos Pál válogatása a világ köztelevízióinak műsoraiból.

Szólj hozzá!

Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését!

cenzurablog 2012.04.06. 07:15

elsopont.blog.hu/

Szólj hozzá!

A tv2 ismét özölte, hogy elhallgat a jobbik

cenzurablog 2012.04.05. 09:21

www.youtube.com/watch

Szólj hozzá!

Vita a Heti Válaszban a levett Stumpf-publicisztika körül

cenzurablog 2012.04.01. 08:24

www.emasa.hu/cikk.php

Vita a Heti Válaszban a levett Stumpf-publicisztika körül
2012. március 28. szerda, 14:33
utolsó frissítés: 2012. március 30. péntek, 12:20
Rövid ideig volt csak elérhető a Heti Válasz honlapján Stumpf András Hajrá, Elnök úr! című publicisztikája, amely a Schmitt Pál államfő plágiumügyének feltárásával megbízott bizottság döntését kritizálta, és amely szerint az államfőtől el kellene venni a doktori címet. Lapunk megkeresésére Borókai Gábor főszerkesztő elmondta: ő maga vette le az írást, mert az szerkesztőségi kontroll nélkül ment ki az oldalra. Stumpf szerint nem egészen így történt; később a főszerkesztő közleményben próbálta tisztázni a konfliktust.
Mint arról a Hírszerző beszámolt, kedden délután került fel a Heti Válasz Online oldalára Stumpf András publicisztikája, melyben elítéli az egyetemi vizsgálóbizottság „sovány és gyáva” véleményét, és azt javasolja az elnöknek, hogy álljon neki egy igazi doktori megírásának, és szerezze meg tisztességesen a címet.

Éles kritika helyett óvatos bírálat

A publicisztika felidézi a TF egykori, saját Doktori Szabályzatát, mely szerint „23. § (3) Amennyiben az egyetemi doktorátus odaítélését követően kiderül, hogy az értekezést más készítette, vagy az más személy munkájának (eredményének) illetéktelen felhasználásával készült, az Egyetemi Tanács a doktorátust, s az ezt tanúsító oklevelet visszavonja, az egyetemi doktorátusra utaló névmegjelölés használatát megtiltja, intézkedik a személyi igazolványból való törlésről, s a visszavonás tényét a Művelődési Közlönyben, valamint az OTSH Közlönyben közzéteszi.”

Az írás azonban rövidesen eltűnt a Heti Válasz oldaláról, Stumpf András az esetről nem kívánt nyilatkozni a Hírszerzőnek. Az eMasa megkereste Borókai Gábort, a lap főszerkesztőjét, és kérdésünkre, hogy miért távolították el a publicisztikát, azt a választ kaptuk, hogy a főszerkesztő maga vette le az írást, „mert az mindenféle szerkesztőségi kontroll nélkül ment ki a honlapunkra, holott ilyen fontos kérdésekben mindannyiszor belső konzultáció előzi meg az írást is.” Ezt követően az oldalra Borókai saját, ugyancsak Schmitt plágiumügyéről szóló írását tették fel, melynek elején a főszerkesztő szintén röviden leírja a csere indoklását: „Stumpf András tegnapi publicisztikáját visszavontam, amint megtudtam, hogy szerkesztői láttamozás nélkül került ki a Heti Válasz online oldalára. Nálunk nem szokás, hogy fontos ügyekben a szerző – legyen az akár a főszerkesztő is – ne konzultálna kollégáival, lévén a Heti Válasz műhely. Most mégis így történt. Az első benyomást persze nem lehet másodjára megszerezni, főként nem az újságírásban. Most mégis erre teszek kísérletet.”

Kommentcsata a Facebookon

Stumpf András, az eltávolított írás szerzője a Facebookon szerdán reggel azonban így kommentálta a történteket: „Kénytelen vagyok röviden helyre tenni valamit, mielőtt általános lesz a tévképzet, hogy én amolyan elszabadult hajóágyú vagyok, aki a saját lapjának oldalát hekkeli meg, azon egotrippel. Borókai Gábor tegnapi írásából, amelyben azt indokolja, miért szedette le Schmittes cikkement, sokan az olvasták ki, hogy én önhatalmúlag, a szerkesztőséget megkerülve tettem ki az anyagot. A valóság ezzel szemben az, hogy az online-főszerkesztő kérésére írtam a cikket, az online-szerkesztőnek küldtem el, ő tette ki. Ahogy mindig.”

A Mandiner közlésében Szőnyi Szilárd, a lap felelős szerkesztője is Facebookon reagált a bejegyzésre: „Kedves András! Nem bontod ki az igazság minden szeletét. Volt egy megállapodásod a főszerkesztővel, hogy a közjogi méltóságokról szóló cikkeidet megjelenés előtt megmutatod neki. Ezt most nem tartottad be. Jó néven vettem volna, ha előző bejegyzésedkor ezt tudatot mindenkivel. (És ez tökéletesen független attól, hogy egyébként mit gondolok az egész búval csökött Schmitt-ügyről.)”

Amire Stumpf így válaszolt: „Ahogy tegnap is jeleztem a Facebookon, a történethez hozzátartozik, hogy én is hibáztam. Három hónapja Borókai Gábor jelezte, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az online jegyzetekről is tudni akar, ha kényes témát érintenek. Ez természetes: nem cenzúra, hanem a szerkesztő alapjoga, kötelessége. Én pedig most külön őt nem értesítettem - nem sunnyogásból, hanem mert a szokásoktól eltérően nem magam választottam témát, felkérésre írtam, amúgy is legjobb meggyőződésem és heti válaszos értékrendem szerint. Eszembe sem jutott, hogy a cikkel bármi gond lehet. Ettől még a szóbeli megállapodást nem tartottam be, ami hiba és amiért a felelősséget vállalom. Más kérdés, hogy az írásomért is.” – írta a Mandiner szerint.

„Szimpla munkahelyi ügy”

Borókai Gábor pénteken délelőtt egy külön a témának szentelt írásban igyekszik tisztázni a helyzetet. Az ő beszámolója szerint, amikor tárgyalásaiból visszatért a szerkesztőségbe, akkor értesült arról, hogy az online felületen megjelent Stumpf András Hajrá, Elnök Úr! című publicisztikája, „úgy, hogy azt sem én, sem a nyomtatott lap, sem a honlap felelős szerkesztője nem látta, csak az ügyeletes munkatárs, aki az otthonról küldött cikket feltette.”

Majd így folytatja: „Az eljárást elfogadhatatlannak tartottam. Elsősorban azért, mert ilyen súlyú ügyben megengedhetetlen, hogy felelős vezető saját lapjának véleményét a nyilvánosságon keresztül ismerhesse meg, és ne a szerkesztőséggel közösen alakítsa ki. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy Stumpfot korábban arra kértem: ha közjogi méltóságokkal kapcsolatban ír publicisztikát, arról előzetesen értesítsen engem.) Ráadásul egyáltalán nem azonosultam a megjelent írás hangsúlyaival, valamint hátba veregetős, olykor nyegle, az elnököt újabb dolgozat írására biztató stílusával. A konzervatív szemléletű Heti Válasz tiszteli a köztársasági elnöki intézményt, és a mindenkori elnököt.”

Ezek után született meg a főszerkesztő saját írása és került ki a magyarázattal együtt, Borókai pedig „büntetést szabott ki” az online felelős szerkesztőre és Stumpf Andrásra. A történet Borókai szerint „szimpla munkahelyi ügy”, de egyben „roppant kínos” is, mert - legalábbis a főszerkesztő szerint - nem arról szól, hogy a Heti Válasz egy fontos kérdésben az elsők között mit mondott, hanem egy belső működési zavart tükröz.

Bár Borókai a levétellel azt szerette volna tudatni mindenkivel, hogy az „nem a Heti Válasz közösségének, csak egyik újságírójának véleménye”, arra nem ad választ a szöveg, hogy Stumpf András írásának melyik szakasza utalt arra, hogy az szerkesztőségi vélemény volna, illetve hogy ennek a főszerkesztői üzenetnek a nyomatékosításához miért volt szükség a szöveg végleges eltávolítására.

A levett publicisztika egyébként azóta számos helyen elérhető.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása