Liz Wahl-A nő, aki hangot mert adni véleményének

cenzurablog 2014.03.07. 12:19

Élő adásban mondott fel Liz Wahl. Az RT America, orosz állami finanszírozású televízió washingtoni stúdiójának magyar származású amerikai műsorvezetője. 

Liz Wahl olyan családból származik, amely az 1956-os magyar forradalom idején a szovjet csapatok elől menekült Amerikába, és hogy az RT-nél való munkája "etikai és erkölcsi kihívásokat" jelentett a számára.

Amit ez a hölgy tett példaértékű mindazok számára, akik nem mernek kiállni magukért, véleményükért, jogaikért.

Ez a tett is egy lépcső a valódi sajtó-és szólásszabadság elérése felé vezető úton.

Címkék: Oroszország Ukrajna Washington Russia Today RT America Liz Wahl krími válság

Szólj hozzá!

Akiket szeretünk:

cenzurablog 2014.03.07. 12:03

Magyar nyelvű oldalak:

 

MÉDIAKUTATÓ

eMasa

Mediapedia

Független Médiaközpont

hvg

cenzúra.lap.hu

Mérték

Intermatrix

Cenzúraregiszter

mandiner

Mandiner.média

Egymillióan a magyar sajtószabadságért

 

Angol nyelvű honlapok:

 

Freedom House

Reporters Without Borders

Article19

International Freedom Of Expression Exchange- IFEX

Amnesty International

Human Rights Watch

Committee To Protect Journalists

Canadian Journalists For Free Expression

Freedom Forum

Riporters Committee For Freedom Of The Press

World Association Of Newspapers

World Press Freedom Committee

Radio Free Europe 

International Media Support

Institute for War and Peace Reporting

Feminists Against Censorship

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Orbán Viktor fórumán csak a "baráti" médiumok vehettek részt

cenzurablog 2014.03.05. 07:10

2014. február 27-én Orbán Viktor ismét Ózdra látogatott. 2010-ben a miniszterelnök az itt tartott beszédében ígért egymillió munkahelyet. Pintér Sándor pedig azt, hogy hatalomra jutásuk után két évvel rendet teremtenek. 

Nos, annak ellenére, hogy még a korábbiak sem valósultak meg, most a teljes foglalkoztatottság elérésének célkitűzéséről hallhatott a közönség, miközben egy tervezett beruházás időkapszuláját helyezték el az ipari parkban.

Az esemény a széles nyilvánosság bevonása nélkül zajlott, csak a meghívottak vehettek rajta részt, tehát a  "baráti" médiumok. Így a hvg.hu és a városi Ózdonlájk hírpoltál tudósítóit a rendezők nem engedték be az eseményre. Orbán Viktor négy évvel ezelőtt, még a városháza előtti parkban egy padról szónokolt, most viszont csak testőrök széles gárdája védelmével mert csak a helyszínre utazni. Feltételezhető, hogy a miniszterelnök úr tartott az esetleges számonkérésről, ami a megvalósulatlan, üres ígéretek válthattak volna ki, amennyiben az információszabadság megvalósul....

orbán-viktor-ózd-760x506.jpg

 

Címkék: hvg sajtószabadság ígéret Orbán Viktor Ózd

Szólj hozzá!

Végleges: nem lesz kampány a kereskedelmi médiában

cenzurablog 2014.03.04. 20:42

Egyetlen kereskedelmi tévé vagy rádió sem tesz közzé politikai reklámokat a kampányban, mert a határidő lejártáig egyetlen adó sem jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál – tudta meg az eMasa. Az új szabályozás szerint a hirdetésekért nem kérhettek volna pénzt, és minden párt szpotjait játszaniuk kellett volna a tartalmuktól függetlenül, kommentár nélkül.
„Szombaton 16 órakor lejárt a határidő: az országos kereskedelmi rádiók és tévék eddig jelentkezhettek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ha a kampányban politikai reklámot kívántak közzétenni. Pénteken a munkaidő végéig egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, de nem tudható, hogy az azóta eltelt időben jelentkezett-e valamelyik médium” – írta a hétvégén az MTI, újabb tájékoztatás azonban azóta sem érkezett.

Az eMasa az NVB-től megtudta: a helyzet nem változott. „A Nemzeti Választási Bizottsághoz országos médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatótól politikai reklám közzétételére vonatkozó nyilatkozat február 15-ig nem érkezett” – írta rövid válaszában a bizottság.

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben az alaptörvény ötödik módosítása kimondta, hogy politikai hirdetéseket csak ingyen sugározhatnak a csatornák, ráadásul ha erre vállalkoznak, az azt jelenti, hogy az összes párt szpotját sugározniuk kell, még akkor is, ha egy párt akár a társadalom egy csoportja ellen uszít reklámjában. A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. 

Mivel erre senki nem jelentkezett a határidőig, így politikai reklámot csak a közszolgálati rádiókban, tévékben láthatnak majd a választópolgárok. A törvények januári módosítása óta a választási plakátok sem jelenhetnek meg akárhol: nincs helyük a villanyoszlopokon, közút felett vagy az úttest mellett, a fővárosi hidakon, aluljárókon, szobrokon, emlékműveken és a fákon.
eMasa

Szólj hozzá!

A kormányszóvivő volt cége gyártja a közrádió híreit

cenzurablog 2014.03.04. 20:39

Az MTVA évi nettó 42 millió forintot fizet a más rádióknak értékesített rádiós hírblokkok összeállításáért az ezzel megbízott Strategopolisnak, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégének, amely a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója. Az MTVA tagadja, hogy így lenne.
Az Átlátszó.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be az MTVA-hoz, amelyből kiderült: a közmédia kiszervezi egyik alapfeladatát, a hírgyártást, amit 2014 januárjától a Strategopolis Kft. végezhet évi nettó 42 millió forintért.

A Strategopolis Kft. hírblokkok készítésére kapott megbízást az MTVA-tól, amit kereskedelmi rádióknak értékesítenek tovább. A cég tehát nagy valószínűséggel az úgynevezett Hangos Hírek szolgáltatásra szerződött – írja az Átlátszó.hu. A szolgáltatás az előfizetők számára napi maximum 17 hírblokkot biztosít, melyek három percesek. A rádiók ezért 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek. És mivel ez jóval kisebb összeg, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének, 27 magánrádióban is az MTVA által gyártatott „egyenhírek” szólnak.

A szerződés szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a rádióknak aztán továbbértékesített hírbklokkok összeállításáért. Ugyanakkor a cég ezek elkészítéséhez az alapot ingyen kapja, a MTI és az MTVA anyagait ugyanis a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel. Ráadásul a hírblokkokat sem egy saját stúdióban, hanem havi 300 ezer forintos bérleti díj fejében az MTI hangstúdiójában vehetik fel.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, ám Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa az a Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel – írja az Átlátszó.hu.

A Századvéggel 2012 januárjában 3,1 milliárd forintra szerződött a kormány, a Strategopolis pedig eddig mintegy 26 millió forintot kapott a Fidesztől kommunikációs tanácsadásra és szakirodalmi művek készítésére.

Az MTVA szerint valótlanak a vádak

Az MTVA kedden közleményben valótlannak nevezte azt a sajtóban megjelent állítást, amely szerint kiszervezte volna a hírek gyártását. Azt írták, a hírek gyártását az MTVA látja el, míg a hírek kiadásának joga a tőle független, kuratórium által felügyelt MTI Zrt. feladata. Az MTVA, amely rendelkezik a gyártott tartalom értékesítésének jogával, szerződések alapján szolgáltatást biztosít más médiaszolgáltatók számára is. Ebben az esetben 27 rádióállomás számára, szerződés alapján biztosít komplex, az MTI által kiadott hírekből összeállított híranyagot. A feladattal megbízott külső Kft. havi 3,5 millió forintért látja el feladatát, ugyanakkor havi 300 ezer forint stúdióbérleti díjat fizet az MTVA-nak.

A közleményben az MTVA azt is hangsúlyozta, hogy a rádiós hírszolgáltatás külső gyártó általi előállítása 2004-ben kezdődött a közszolgálati médiában. 2010 előtt ezt az értékesítési formát, azaz külső megbízott bevonását az MTI alkalmazta, az MTVA megalakulását követően pedig a jogtulajdonossá váló MTVA vette át.

Együtt-PM: az MTVA-nak felelnie kell

Juhász Péter, az Együtt-PM politikusa egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesznek el kell számolnia azzal, hogyan fordulhatott elő, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő volt cége a Strategopolis Kft. az, „amelyik a híreket ma központilag előállítja”. Hozzátette: ezekből a hírekből nem csak a közszolgálati médiumok dolgoznak, de „anyagi megfontolások miatt” sokszor a magánrádiók is. Hangsúlyozta, 27 olyan magánrádióról tudnak, akik azokat a hírblokkokat használják, amelyek „gyakorlatilag a kormánypropagandáról” szólnak.

Feltette a kérdést, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) miért fizet 42 millió forintot azért, hogy megszerkesszék a híreket, mert „az MTI-től ingyen kapják meg a tartalmat, hírek előállításához felmondásához szükséges helyiségeket ingyen kapják meg a közszolgálati médiától”.
Átlátszó.hu / MTI

Szólj hozzá!

A sajtószabadság-lista uniós sereghajtói között Magyarország

cenzurablog 2014.03.04. 20:27

2013-ban tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon – állapítja meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet a szerdán Berlinben kiadott éves jelentésében. Magyarország két év alatt 24 helyet esett vissza a listán.
Az RSF Magyarországot a 2012-es 56. helyről a 64. helyre sorolta vissza azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Magyarország 2011-ben még a 40. helyen állt, tehát két év alatt 24 helyet romlott a helyzet a szervezet szerint. Közvetlenül Magyarország előtt Szenegál és Tonga áll, utána pedig Horvátország következik. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött csak Görögország és Bulgária áll, a 99., illetve a 100. helyen. A szervezet a jelentésében Európával kapcsolatban külön kiemelte Magyarországot és Görögországot, ugyanis, mint írják, ebben a két országban romlott a legtöbbet a helyzet. (Görögország 14 helyet zuhant.)


A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta a polgári szabadságjogok hanyatlása tapasztalható, mindenekelőtt az információs szabadság területén. A kormány a kétharmados parlamenti többségére támaszkodva restriktív médiatörvényt fogadtatott el – tették hozzá, megjegyezve, hogy az EU elérte a kormánynál a jogszabály egyes rendelkezéseinek visszavonását, de „a leginkább korlátozó (rendelkezések) továbbra is hatályosak”. A jelentés említést tesz arról, hogy a kormány el akarta hallgattatni a Klubrádiót, valamint arról, hogy a Médiatanács összetétele „garantálja a kormány befolyását a hírkészítésben”.

A 444.hu rámutatott: mindezek már a vizsgált időszak – 2012 decemberétől 2013 októberének közepéig – előtt is létező problémák voltak, ezek miatt tehát nem indokolt a sajtószabadság romlásáról beszélni. A jelentés ugyanakkor nem ejt szót olyan újabb problémákról, mint a politikusok és pártok tulajdonszerzése a kereskedelmi médiában, az állami hirdetési pénzek elosztásának átláthatatlansága és az azokkal való esetleges visszaélések, a megkérdőjelezhető bírói gyakorlat a sajtóperekben, és a közérdekű adatigénylést korlátozó törvény is csak utalás formájában, érintőlegesen merül fel.

A nemzetbiztonsági szolgálatok hátráltatják az újságírók munkáját

A lista elején és végén nem történt változás, az élbolyhoz észak-európai országok (Finnország, Hollandia, Norvégia) tartoznak, míg a sereghajtók továbbra is „a sajtót teljes mértékben ellenőrző diktatúrák”, Türkmenisztán, Észak-Korea és Eritrea.

A vizsgált időszakban világszerte a leginkább jellemző új tendencia az volt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok számos országban hátráltatják az újságírók munkáját. Különösen riasztó, hogy ez a fejlemény régi demokráciákban is megfigyelhető – emelte ki az RSF.

Az oknyomozó újságírókat és állami szervezetektől adatokat kiszivárogtató forrásaikat már az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is szinte úgy kezelik, mintha terroristák lennének. Ezek a „diktatúrákat idéző biztonsági reflexek” elfogadhatatlanok olyan országoktól, amelyekben a szabad sajtónak nagy hagyománya van, és „nem utolsó sorban megnehezítik a kritikus újságírók életét, akik tekintélyelvű berendezkedésű országokban dolgozva a szabadságukat és az egészségüket kockáztatják” – idézte a szervezet közleménye Michael Rediske szóvivőt. 

Az RSF szerint tavaly a legnagyobb mértékben a Közép-afrikai Köztársaságban romlott a sajtószabadság helyzete. Az országban a 2013. márciusi puccs óta egyre gyakrabban támadnak újságírókra és fenyegetnek meg médiumokat, az afrikai állam így 43 helyet rontva a 109. helyre került. A romlás mértéke alapján a második Guatemala, amely az újságírók elleni támadások számának megduplázódása révén 29 helyet rontva a 125. helyre csúszott. A legnagyobb mértékben Ecuadorban és Panamában javult a helyzet, mindkét ország 25 helyezéssel jutott feljebb.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Januárban a Mérték Médiaelemző Műhely is készített egy felmérést a magyarországi sajtószabadságról. Mint írják, a közönség szerint nem változott, az újságírók szerint rosszabbodott, a médiamenedzserek szerint viszont javult a sajtószabadság állapota Magyarországon. Többen alkalmaztak öncenzúrát, sokan hiányolják az állami reklámpénzek elosztásának átláthatóságát, és túl szigorúnak tartják a médiatörvényt – áll a magyarországi jelentésben.
eMasa / MTI

Címkék: média sajtó cenzúra kormány törvény korlátozás sajtószabadság befolyás szabadságjogok Magyarország Médiatanács Riporterek Határok Nélkül eMasa információ szabadság

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása