A kormányszóvivő volt cége gyártja a közrádió híreit

cenzurablog 2014.03.04. 20:39

Az MTVA évi nettó 42 millió forintot fizet a más rádióknak értékesített rádiós hírblokkok összeállításáért az ezzel megbízott Strategopolisnak, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégének, amely a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója. Az MTVA tagadja, hogy így lenne.
Az Átlátszó.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be az MTVA-hoz, amelyből kiderült: a közmédia kiszervezi egyik alapfeladatát, a hírgyártást, amit 2014 januárjától a Strategopolis Kft. végezhet évi nettó 42 millió forintért.

A Strategopolis Kft. hírblokkok készítésére kapott megbízást az MTVA-tól, amit kereskedelmi rádióknak értékesítenek tovább. A cég tehát nagy valószínűséggel az úgynevezett Hangos Hírek szolgáltatásra szerződött – írja az Átlátszó.hu. A szolgáltatás az előfizetők számára napi maximum 17 hírblokkot biztosít, melyek három percesek. A rádiók ezért 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek. És mivel ez jóval kisebb összeg, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének, 27 magánrádióban is az MTVA által gyártatott „egyenhírek” szólnak.

A szerződés szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a rádióknak aztán továbbértékesített hírbklokkok összeállításáért. Ugyanakkor a cég ezek elkészítéséhez az alapot ingyen kapja, a MTI és az MTVA anyagait ugyanis a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel. Ráadásul a hírblokkokat sem egy saját stúdióban, hanem havi 300 ezer forintos bérleti díj fejében az MTI hangstúdiójában vehetik fel.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, ám Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa az a Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel – írja az Átlátszó.hu.

A Századvéggel 2012 januárjában 3,1 milliárd forintra szerződött a kormány, a Strategopolis pedig eddig mintegy 26 millió forintot kapott a Fidesztől kommunikációs tanácsadásra és szakirodalmi művek készítésére.

Az MTVA szerint valótlanak a vádak

Az MTVA kedden közleményben valótlannak nevezte azt a sajtóban megjelent állítást, amely szerint kiszervezte volna a hírek gyártását. Azt írták, a hírek gyártását az MTVA látja el, míg a hírek kiadásának joga a tőle független, kuratórium által felügyelt MTI Zrt. feladata. Az MTVA, amely rendelkezik a gyártott tartalom értékesítésének jogával, szerződések alapján szolgáltatást biztosít más médiaszolgáltatók számára is. Ebben az esetben 27 rádióállomás számára, szerződés alapján biztosít komplex, az MTI által kiadott hírekből összeállított híranyagot. A feladattal megbízott külső Kft. havi 3,5 millió forintért látja el feladatát, ugyanakkor havi 300 ezer forint stúdióbérleti díjat fizet az MTVA-nak.

A közleményben az MTVA azt is hangsúlyozta, hogy a rádiós hírszolgáltatás külső gyártó általi előállítása 2004-ben kezdődött a közszolgálati médiában. 2010 előtt ezt az értékesítési formát, azaz külső megbízott bevonását az MTI alkalmazta, az MTVA megalakulását követően pedig a jogtulajdonossá váló MTVA vette át.

Együtt-PM: az MTVA-nak felelnie kell

Juhász Péter, az Együtt-PM politikusa egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesznek el kell számolnia azzal, hogyan fordulhatott elő, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő volt cége a Strategopolis Kft. az, „amelyik a híreket ma központilag előállítja”. Hozzátette: ezekből a hírekből nem csak a közszolgálati médiumok dolgoznak, de „anyagi megfontolások miatt” sokszor a magánrádiók is. Hangsúlyozta, 27 olyan magánrádióról tudnak, akik azokat a hírblokkokat használják, amelyek „gyakorlatilag a kormánypropagandáról” szólnak.

Feltette a kérdést, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) miért fizet 42 millió forintot azért, hogy megszerkesszék a híreket, mert „az MTI-től ingyen kapják meg a tartalmat, hírek előállításához felmondásához szükséges helyiségeket ingyen kapják meg a közszolgálati médiától”.
Átlátszó.hu / MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzurablog.blog.hu/api/trackback/id/tr905843600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása