Végleges: nem lesz kampány a kereskedelmi médiában

cenzurablog 2014.03.04. 20:42

Egyetlen kereskedelmi tévé vagy rádió sem tesz közzé politikai reklámokat a kampányban, mert a határidő lejártáig egyetlen adó sem jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál – tudta meg az eMasa. Az új szabályozás szerint a hirdetésekért nem kérhettek volna pénzt, és minden párt szpotjait játszaniuk kellett volna a tartalmuktól függetlenül, kommentár nélkül.
„Szombaton 16 órakor lejárt a határidő: az országos kereskedelmi rádiók és tévék eddig jelentkezhettek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ha a kampányban politikai reklámot kívántak közzétenni. Pénteken a munkaidő végéig egyetlen ilyen bejelentés sem érkezett, de nem tudható, hogy az azóta eltelt időben jelentkezett-e valamelyik médium” – írta a hétvégén az MTI, újabb tájékoztatás azonban azóta sem érkezett.

Az eMasa az NVB-től megtudta: a helyzet nem változott. „A Nemzeti Választási Bizottsághoz országos médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatótól politikai reklám közzétételére vonatkozó nyilatkozat február 15-ig nem érkezett” – írta rövid válaszában a bizottság.

Amint arról beszámoltunk, szeptemberben az alaptörvény ötödik módosítása kimondta, hogy politikai hirdetéseket csak ingyen sugározhatnak a csatornák, ráadásul ha erre vállalkoznak, az azt jelenti, hogy az összes párt szpotját sugározniuk kell, még akkor is, ha egy párt akár a társadalom egy csoportja ellen uszít reklámjában. A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. 

Mivel erre senki nem jelentkezett a határidőig, így politikai reklámot csak a közszolgálati rádiókban, tévékben láthatnak majd a választópolgárok. A törvények januári módosítása óta a választási plakátok sem jelenhetnek meg akárhol: nincs helyük a villanyoszlopokon, közút felett vagy az úttest mellett, a fővárosi hidakon, aluljárókon, szobrokon, emlékműveken és a fákon.
eMasa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzurablog.blog.hu/api/trackback/id/tr125843608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása