Demokratikus alapjogokat biztosító médiaszabályozást követel a MÚOSZ

cenzurablog 2012.05.31. 21:02

 A médiatörvények eddig megismert módosítási javaslatai alapján a médiahatóság egypárti összetétele nem változik, a frekvenciapályáztatás folyamata pedig átlátszó aktuálpolitikai játszmává silányul – olvasható a MÚOSZ Küldöttgyűlésének szombati állásfoglalásában. A testület az uniós intézményeknek tett ígéretük teljesítésére szólítja fel a törvényhozókat.

A legnagyobb létszámú, mintegy 4500 tagot számláló újságírószervezet legfelsőbb döntéshozói fóruma a nyomtatott és az internetes sajtó túlszabályozásának korlátozását, és a forrásvédelem megerősítését üdvözlendő elemnek tartja. Élesen bírálják ugyanakkor a médiatörvényt módosító javaslatot amiatt, hogy a médiahatóság egypárti összetételét megalapozó jelölési és kinevezési szabályokon nem változtat.

A „nyilvánosság sokszínűségét szolgáló és átlátható modell” kialakítása helyett a médiatörvényekhez benyújtott módosítók a frekvenciapályáztatás folyamatát „átlátszó aktuálpolitikai játszmává silányítják” – áll a testület mai ülése közben kiadott közleményben, melyben a küldöttek a Klubrádió helyzetére utalva „szolidaritásukról biztosítják a „jogsértő, az érvényes bírósági ítéletekkel is szembemenő törvényhozással sújtott, a véleménynyilvánítás szabadságáért küzdő” kollégáikat.

A „szakmai botrányok sorozatába keveredő közszolgálati hírgyártás hitelének, a hírügynökség szakmai és szervezeti önállóságának visszaállítása helyett az MTI-t átszervezik, a dolgozók többsége a tévésekhez és rádiósokhoz hasonlóan a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) állományába kerül” – hívja fel a figyelmet a közmédia központosításának veszélyeire a dokumentum.
A MÚOSZ Küldöttgyűlése emlékeztet arra, hogy Navracsics Tibor februárban személyesen tett ígéretet Neelie Kroes-nek, az EP állampolgári jogi bizottsága alelnökének, hogy Magyarország az Európai Tanács ajánlásainak megfelelően módosítja a médiatörvényt. 

A magyar kormány ezt az ígéretét még nem teljesítette – jelenti ki a MÚOSZ Küldöttgyűlése, a törvényhozókat a demokratikus alapjogokat biztosító médiaszabályozás megteremtésére felszólító állásfoglalásában

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzurablog.blog.hu/api/trackback/id/tr584557981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása